vodilna slika

Župan Gregor Macedoni sprejel madžarsko veleposlanico

datum: 16. 02. 2017

Madžarska delegacija je v Novem mestu obiskala tudi FINI in tovarno zdravil Krko.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v sredo, 15. februarja 2017, na rotovžu sprejel veleposlanico Madžarske Edit Szilágyiné Bátorfi, ki je svoj obisk Novega mesta začela na Fakulteti za industrijski inženiring, nadaljevala pa v tovarni zdravil Krka.  

Foto2 Obisk madzarske veleposlanice.JPG

Župan in veleposlanica sta uvodoma spregovorila o možnostih gospodarskega sodelovanja med novomeškimi in madžarskimi podjetij, pri čemer sta še posebej izpostavila farmacevtsko in avtomobilsko industrijo. Sogovornika sta se dotaknila tudi že obstoječega visokošolskega sodelovanja. Madžarska delegacija je namreč pred sprejemom obiskala FINI Novo mesto, kjer so se bolje spoznali s fakulteto, pregledali stanje bilateralnega sodelovanja z Dunaujváros Univerzo in nove možnosti sodelovanja z Madžarsko. Naslednja vzporednica je bila arheološka dediščina, pri čemer je bilo v ospredju Jantarno leto v Novem mestu. Veleposlanica je izpostavila nekaj madžarskih mest, ki bi jih zaradi njihove zgodovinske zapuščine projekt utegnil zanimati.

 Pri razmisleku o izzivih prihodnosti, sta sogovornika poudarila vizijo pametnih in zelenih mest, pri čemer je veleposlanica ponudila nekaj primerov dobrih praks svoje države na tem področju. V ospredju so bile predvsem izboljšave v javnem prometu in parkiranju v mestnih središčih.

nazaj