vodilna slika

Pozabljena polovica Novega mesta

datum: 19. 01. 2017

Prosimo vas, da posredujete predloge pozabljenih in nevidnih žensk, ki so v preteklosti pomembno prispevale k razvoju Novega mesta ali pa so na svojem področju delovanja naredile preboj in so kakorkoli povezane z Novim mestom.

Mestna občina Novo mesto z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Društvom Estetika in Založbo Goga sodeluje pri projektu Pozabljena polovica Novega mesta. Namen projekta je identifikacija žensk, ki so v preteklosti prispevale k razvoju novomeškega lokalnega okolja. Projekt ima konkreten cilj, in sicer urediti sprehajalno pot z obeležji 12 žensk, ki so pomembne za lokalno okolje.


pozabljenapolovica.jpg

 

Zgodovina priča o strukturnih ovirah, ki so ženskam preprečevale enakopravno vključevanje v vse sfere življenja, predvsem pa o produkciji in reprodukciji neenakosti med spoloma, ki je ženskam omejeval zasedanje mest in položajev z družbenim, ekonomskim in političnim vplivom.

O nevidnosti žensk skozi zgodovino nazorno govori podatek, da so npr. v slovenski prestolnici po ženskah poimenovani le trije odstotki ulic. V Novem mestu je razmerje še manj v prid ženskam, saj so le 3 od 192 ulic oz. sprehajališč poimenovani po ženskah, kar je le odstotek in pol.

Če so v preteklosti prevladovale prakse izrivanja žensk iz javnega življenja in reprodukcije njihove nevidne vloge in mesta v družbeni realnosti, pa je danes čas, da se iz nevidnosti postavi ženske, ki so v obdobju od druge polovice 19. stoletja pa do prve polovice 20. stoletja pomembno soustvarjale javno življenje. Prav je, da se vzpostavi spomin na ženske, ki so kljub nenaklonjenosti družbe presegle okolje zasebne sfere in uspešno delovale v javni sferi, kjer so na različnih področjih sooblikovale lokalno skupnost, kot jo poznamo danes.

Čas je, da identificiramo pozabljeno polovico in jo postavimo na vidno mesto. Pri tem pa potrebujemo vašo pomoč. Za vse predloge se že vnaprej zahvaljujemo.

 

NAVODILA ZA POSREDOVANJE PREDLOGOV

Prosimo vas, da posredujete predloge pozabljenih in nevidnih žensk, ki so v preteklosti pomembno prispevale k razvoju Novega mesta ali pa so na svojem področju delovanja naredile preboj in so kakorkoli povezane z Novim mestom.

Pustite čim več podatkov o osebi, ki jo predlagate in tudi svoje podatke, če bomo v procesu izbora rabili še dodatne usmeritve.

Predloge sprejemamo do petka, 10. 2. 2017, preko spletnega obrazca. Obrazec je na voljo tudi v fizični obliki v prostorih Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Več informacij o projektu je dostopnih na FB strani Pozabljena polovica Novega mesta, vsa vprašanja in pobude v povezavi s projektom pa lahko posredujete na elektronski naslov: pozabljena.polovica.nm@gmail.com

 

nazaj