vodilna slika

Županov sprejem ob mednarodnem dnevu prostovoljstva

datum: 07. 12. 2016

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v torek, 6. decembra 2016, na sprejem povabil člane prostovoljskih organizacij.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v torek, 6. decembra 2016, na sprejem povabil člane prostovoljskih organizacij, ki delujejo v naši občini, da se jim ob mednarodnem dnevu prostovoljstva osebno in v imenu Mestne občine Novo mesto zahvali za predano človekoljubno delo, s katerim lepšajo življenja občanov.


DSC 0778.JPG

 

Župan je v svojem nagovoru poudaril, da prostovoljstvo pooseblja vrednote, ki so v sodobnem individualističnem svetu vedno bolj potisnjene v ozadje, zato je prostovoljno delo danes toliko dragocenejše za razvijanje bolj povezane in bolj humane skupnosti. Kot je dejal, je vesel in ponosen, da je v novomeški občini tako veliko prostovoljcev in da so novomeške prostovoljske organizacije zaradi svojega odličnega dela tako široko prepoznavne na nacionalnem in mednarodnem nivoju. »Prostovoljske organizacije ste zakladnica znanja in izjemnih človeških potencialov, ki s svojim zavzetim in strokovnim delom pomembno prispevate k uresničevanju nalog in doseganju širše vizije občine, zato se bomo še naprej trudili, da vam omogočimo čim boljše pogoje za vaše delovanje,« je prostovoljcem zagotovil župan in se jim zahvalil za čas in energijo, ki ju nesebično vlagajo v pomoč drugim.

V imenu prostovoljcev je udeležence sprejema nagovoril Jože Okoren, predsednik Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki je predstavil delo prostovoljca v praksi.

Mestna občina Novo mesto na socialnem področju preko javnega razpisa podpira preko 40 nevladnih organizacij, od humanitarnih in invalidskih organizacij, organizacij za samopomoč in drugih organizacij, ki s svojimi programi blažijo stiske in težave številnih posameznikov in skupin in na ta način prispevajo h kakovosti življenja občanov. Samo v te socialne programe je vključenih preko 1500 prostovoljcev vseh generacij, ki si zaslužijo veliko spoštovanje in priznanje.

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, na kakšen način so s svojim prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni prispevali k doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja. Obenem pa je priložnost, da se javno izpostavi odlike prostovoljcev in da se jim zahvalimo za njihovo delo, trud, čas, znanje, energijo, ki jih vlagajo za pomoč ljudem v stiski. Je tudi priložnost za širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnosti, ki ni stvar samo enega dne v letu, temveč poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni v letu.

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985. Od takrat se Združeni narodi, vlade in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem iz vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

 

DSC 0763.JPG

 

 

nazaj