vodilna slika

18. redna seja Občinskega sveta MONM

datum: 28. 11. 2016

Na novembrski seji je bil v ospredju rebalans proračuna

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 18. redni seji po skrajšanem postopku potrdil spremembe Odloka o proračunu Mestne občine Novo mesto in s tem rebalans za leto 2016 ter spremembe Odloka o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta pogodbenega zagotavljanja prihrankov energije z namenom energetske sanacije javnih objektov v lasti Mestne občine Novo mesto. Svetniki so sprejeli še Predlog odloka o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe zavetišča za zapuščene živali v drugi obravnavi, v prvi pa Predlog odloka o oskrbi s pitno vodo ter Predlog odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode. Potrdili so tudi predlog odredbe o izvedbenih aktih k Odloku o ureditvi cestnega prometa in predlog letnega programa športa za leto 2017 ter imenovali predstavnike zainteresirane javnosti v Svet zavoda Posvetovalnice za učence in starše Novo mesto.


DSC 0674.JPG

 

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je po skrajšanem postopku sprejel predlog odloka o spremembi Odloka o proračunu Mestne občine Novo mesto. Proračun se prilagaja predvsem zaradi spremenjene časovnice investicij, na katero vpliva možnost črpanja državnih in evropskih sredstev. Nekateri razpisi in s tem investicije se namreč zamikajo v prihodnje leto. Na drugi strani se povečujejo izdatki, ki jih mora občina nameniti za tekoče financiranje zakonsko predpisanih nalog predvsem s področja socialnega varstva in zdravstva (plačilo oskrbnin za ostarele, pomoč na domu, zavarovanje za nezavarovane občane ...). V rebalansu so upoštevane tudi postavke za razvojne programe, kot je Center za razvoj, raziskave in inovacije Jugovzhodne Slovenije, ki bo dopolnil podjetniške razvojne programe. Občina v sodelovanju z Razvojnim centrom Novo mesto ugotavlja, da je potrebno v regiji najti nove poti, ki bi podpirale razvoj gospodarstva in področje robotike je tisto, kjer bo skušala regija vzpostaviti platformo, s pomočjo katere bo lahko kandidirala tudi za evropska kohezijska sredstva. V tej finančni perspektivi je za področje razvoja in raziskav na voljo okrog 600 milijonov evrov.

 

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je po skrajšanem postopku potrdil spremembe v lanskem letu sprejetega Odloka o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo projekta pogodbenega zagotavljanja prihrankov energije z namenom energetske sanacije javnih objektov v lasti Mestne občine Novo mesto. Mestna občina Novo mesto na področju učinkovite rabe energije nadaljuje s projektom energetske sanacije občinskih stavb, ki se bo izvajala po modelu Javno zasebno partnerstvo, preko katerega zasebni partner vloži sredstva v energetsko sanacijo objekta, vložena sredstva pa se mu povrnejo skozi udeležbo pri privarčevanih izdatkih za porabljeno energijo. Po poteku pogodbenega obdobja so prihranki pri stroških za energijo v celoti občinski. Občina je trenutno v fazi pogajanj z zainteresiranimi izvajalci, v kratkem pa za to področje pričakuje še državni razpis za pridobitev nepovratnih sredstev iz kohezijskih skladov. V Odloku je bila doslej predvidena možnost, da se nabor objektov oziroma ukrepov razširi, ni pa bila predvidena možnost, da se ta nabor zmanjša, če morebitna neekonomičnost objektov ali ukrepov ogroža izvedbo celotnega razpisa oz. projekta. Z novimi določbami bo mogoče nabor objektov oziroma ukrepov tudi zmanjšati. Iz seznama objektov se že umikajo vrtec Metka, vrtec Pedenjped in Onazaj