vodilna slika

Nagradni literarni natečaj za najboljše prozno delo na temo "Imamo res enake možnosti?"

datum: 02. 04. 2007

Natečaj bo potekal od 2. aprila do 3. maja 2007 na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

V Novem mestu danes živi okoli osemsto Romov, katerih predniki so se k nam priselili že pred skoraj štiristo leti. Sobivanje pa nam še danes povzroča težave. Večinsko prebivalstvo ima o Romih zelo slabo mnenje – meni, da so leni, izkoriščevalski, umazani, tatinski in da imajo veliko preveč ugodnosti. Romi s svojimi dejanji takšno mnenje nemalokrat tudi potrjujejo. Zakaj je tako? Kdo je odgovoren? Kaj je Rome pahnilo v tak način življenja? Če imamo res vsi enake možnosti, kot radi trdimo, zakaj slika ni drugačna?

Ob letu 2007, ki sta ga Evropski parlament in Svet Evropske unije razglasila za leto enakih možnosti, pozivamo mlade k razmisleku, ali imajo Romi v praksi res enake pravice kot večinsko prebivalstvo, enake pogoje za osebni razvoj, enake možnosti za uspeh, možnost sodelovanja pri odločanju o skupnih javnih temah? In ali je različnost prednost ali slabost? Svoja razmišljanja strnite v prozna dela.

Pogoji: Natečaj bo potekal od 2. aprila do 3. maja 2007 na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja, in sicer v dveh kategorijah:

  1. kategorija: dijaki od 1. do 4. letnika srednje šole
  2. kategorija: študentje do 25. leta starosti.

Dolžina del je omejena na 9000 znakov (s presledki).

Oddaja del: Do vključno 3. maja 2007 na elektronski naslov drpdnm@yahoo.com ali na naslov: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Rozmanova ulica 30, 8000 Novo mesto, s pripisom: "Za literarni natečaj".

Literarna dela označite s šifro. V posebni kuverti (oz. v posebni priponki, če pošiljate po e-mailu), ki je označena z vašo šifro, pa obvezno priložite še svoje podatke (ime in priimek, naslov, telefon, naziv šole oz. fakultete ter letnik, ki ga obiskujete).

Izbor: Tričlanska strokovna komisija bo izbrala tri najboljša dela iz vsake kategorije. Rezultati izbora bodo junija objavljeni v Dolenjskem listu, v reviji Park, na spletni strani Društva novomeških študentov (www.drustvo-dns.si), Mestne občine Novo mesto (www.novomesto.si) ter na oglasni deski Prostovoljstva.org (www.prostovoljstvo.org).

Nagrade: Najboljših šest del bo nagrajenih, poleg tega bodo objavljena tudi v knjižici "Romi – med pozitivno in negativno diskriminacijo", ki jo bo Društvo izdalo predvidoma junija 2007.

Dodatne informacije: Tina Cigler, tina.cigler@gmail.com

Literarni natečaj prireja Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto ob podpori Veleposlaništva Združenih držav Amerike in Urada vlade za komuniciranje.

nazaj